27 Ιαν 2021

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, ελευθερώθηκε από τους Συμμάχους το Auschwitz-Birkenau.

Αυτή η μέρα καθιερώθηκε το 2005 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Μέσα στην πενταετία 1940-45, ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι μαρτύρησαν και εξοντώθηκαν. Το 90% από αυτούς, Εβραίοι. Ένας στους έξι Εβραίους που βασανίστηκαν και πέθαναν στο Ολοκαύτωμα - υπολογίζονται σε 6 εκατομμύρια ψυχές συνολικά - πέθανε εκεί. Μαζί τους Ρομά, ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι αλλά και Πολωνοί... Σοβιετικοί και άλλες εθνότητες αιχμάλωτων πολέμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Β' Λυκείου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη διαδικτυακή πύλη του Κρατικού Μουσείου Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου είδαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης και τους χώρους που διέμεναν οι κρατούμενοι, τα Μπλοκ. Κοιμόντουσαν στριμωγμένοι στο δάπεδο, επάνω σε άχυρο ή αχυροστρώματα, τα οποία σταδιακά αντικαταστάθηκαν με τριώροφα σανιδοκρέβατα. Στη συνέχεια, υπήρχαν φωτογραφίες με τα προσωπικά αντικείμενα και στρατοπεδικές στολές, ενώ δεν έλειπαν και οι κατάλογοι των ονομάτων όσων δολοφονήθηκαν. 

Η σημερινή μέρα περιλάμβανε ένα αλλιώτικο αφιέρωμα. Μια μέρα μνήμης σαν κι αυτή δημιούργησε έντονα συναισθήματα αλλά και προβληματισμό στους μαθητές, αφού είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν μαρτυρίες των επιζώντων.

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια ελευθερώθηκε το σημείο όπου ηττήθηκε ολοκληρωτικά και απόλυτα ο άνθρωπος. Εκεί που θριάμβευσε το απόλυτο μίσος και η εξόντωση του διαφορετικού.

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες